Pączki z budyniem
Składniki:
1/2 kg mąki
4 żółtka
1/2 szklanka cukru
5 dkg margaryny lub masła
6 dkg drożdży
3/4 szklanki mleka
1 łyżka spirytusu
1 cukier waniliowy
odrobina soli
Budyń:
1 litr mleka
3 budynie
1/2 kostki masła
4 łyżki cukier
1 cukier waniliowy
Wykonanie:
drożdże łączymy z łyżką mąki cukru i letniego mleka
robimy rozczyn zostawiamy na 15 minut
do przesianej mąki dajemy rozczyn drożdżowy
mleko żółtka utarte z cukrem i cukrem waniliowym
ciasto bardzo dokładnie wyrabiamy na koniec
dolewamy stopioną margarynę oraz spirytus
zostawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia objętości
ciasto wałkujemy na 2 cm wycinamy szklanka krążki
dajemy do wyrośnięcia smażymy na złoto brązowy kolor
pączki dajemy na ręcznik kuchenny
Budyń w 1 litrze mleka gotujemy 3 budynie
dodajemy cukier i cukier waniliowy masło masę ucieramy
z boku pączka robimy otwór nadziewamy pączki masą budyniową
posypujemy cukrem pudrem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz