Kruche ciasto z czereśniami
Składniki:
40 dkg mąki pszennej
1 jajko
2 żółtka
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżka śmietany kwaśnej
1 kostka masła
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 kg czereśni
3 łyżki cukru pudru
Wykonanie:
mąkę łączymy z masłem dodajemy
jajko żółtka śmietanę oraz proszek do pieczenia
ciasto wyrabiamy dajemy do lodówki na 30 minut
czereśnie płuczemy pod bieżącą wodą
kroimy na pół wyjmujemy pestki osuszamy
kruche ciasto dzielimy na dwie części
1/3 zostawiamy pozostałe dajemy na blachę
wyłożoną papierem do pieczenia
na ciasto układamy czereśnie na czereśnie dajemy ciasto
pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni
po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz