Składniki:
5 jajek
5 łyżek mąki
2 łyżki kakao
5 łyżek cukru
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
Mus
1 kg truskawek
2 galaretki truskawkowe
4 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
Krem
1 kostka masła
25 dkg serka mascorpone
1/2 szklanki cukru pudru
4 łyżki krojonych migdałów
Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę dodajemy
przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao
ciasto delikatnie mieszamy dajemy do formy
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy 40 minut w 180 st
Mus
opłukane truskawki osuszamy miksujemy z cukrem
2 galaretki rozpuszczamy w 1 szklance wrzącej wody
dodajemy do zmiksowanych truskawek
żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
mus truskawkowy łączymy z żelatyną
Krem
masło z cukrem ucieramy do białości
dodajemy serek nadal ucieramy na puszysty krem
biszkopt kroimy na pół smarujemy kremem
wykładamy mus truskawkowy dajemy blat biszkoptu
wierzch ciasta smarujemy kremem
posypujemy krojonymi migdałami
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę dodajemy
przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao
ciasto delikatnie mieszamy dajemy do formy
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy 40 minut w 180 st
Mus
opłukane truskawki osuszamy miksujemy z cukrem
2 galaretki rozpuszczamy w 1 szklance wrzącej wody
dodajemy do zmiksowanych truskawek
żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
mus truskawkowy łączymy z żelatyną
Krem
masło z cukrem ucieramy do białości
dodajemy serek nadal ucieramy na puszysty krem
biszkopt kroimy na pół smarujemy kremem
wykładamy mus truskawkowy dajemy blat biszkoptu
wierzch ciasta smarujemy kremem
posypujemy krojonymi migdałami
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz