Drożdżówki z jagodami
Składniki:
1 kg mąki
3/4 szklanki cukru
3 jajka
10 dkg masła
mleko [około 2 szklanek]
8 dkg drożdży
1 cukier waniliowy
szczypta soli
30 dkg jagód
Kruszonka
1/2 szklanki mąki
3 łyżki masła
3 łyżki cukru pudru
składniki kruszonki mieszamy
Wykonanie:
2 łyżki mąki cukru mleka drożdże
mieszamy rozczyn zostawiamy na 15 minut
jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę
dodajemy do przesianej mąki
utarte jajka cukier letnie mleko rozczyn z drożdży
ciasto wyrabiamy na gładką kulę
na koniec dajemy stopione masło mieszamy
ciasto zostawiamy w ciepłym miejscu aż podwoi objętość
ciasto wałkujemy wycinamy krążki smarujemy rozkłóconym jajkiem
dajemy na krążki ciasta umyte i osuszone jagody posypujemy posypką
pieczemy w 180 st na złoto brązowy kolor
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz