Tort z wiśniami
Składniki:
6 jajek
6 łyżek cukru
4 łyżek mąki
3 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
1 litr śmietany kremówki
4 łyżeczki cukru pudru
2 cukry waniliowe
4 łyżeczki żelatyny
30 dkg wiśni
10 dkg cukru
Poncz:
100 ml wody
2 łyżki cukru
1 kieliszek likieru
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę dodajemy
przesianą mąkę z kakao proszkiem do pieczenia
ciasto delikatnie mieszamy przekładamy do formy
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 180 st około 40 minut
Masa:
żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem waniliowym i pudrem
dodajemy rozpuszczoną żelatynę mieszamy
wiśnie delikatnie mieszamy z ubitą śmietaną
upieczony biszkopt kroimy na 3 krążki nasączamy ponczem
krążki smarujemy masą śmietankową dajemy wiśnie przykrywamy
[wiśnie płuczemy pod bieżącą wodą zagotowujemy z cukrem studzimy]
wierzch tortu dekorujemy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz