Ciasto "Smerfetka"
Składniki:
5 jajek
5 łyżek cukru
5 łyżek mąki
1.5 łyżki kakao
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
3/4 litra śmietany kremówki
1/2 szklanki cukru pudru
2 galatertki niebieskie
2 opakowania delicji
Śmietana
1/2 litra śmietany kremówki
3 łyżki cukru pudru
1 cukier waniliowy
2 śmietan fix
Wierzch
2 galaretki niebieskie
galaretki rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę dodajemy
przesianą mąkę kakao z proszkiem do pieczenia
ciasto delikatnie mieszamy dajemy do formy
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 180 st około 35 minut
Krem:
2 galaretki zalewamy 1 szklanką wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia studzimy
3/4 litra śmietany ubijamy z obiema cukrami dodajemy
tężejacą galaretkę masę mieszamy
na biszkopt wykładamy masę układamy delicje
dajemy bitą śmietanę zalewamy tężejącą galaretką
ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz