sobota, 2 kwietnia 2016

Ciasto "Smerfetka"

Ciasto "Smerfetka"Ciasto "Smerfetka"

Składniki:
5 jajek
5 łyżek cukru
5 łyżek mąki
1.5 łyżki kakao
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:
3/4 litra śmietany kremówki
1/2 szklanki cukru pudru
2 galatertki niebieskie
2 opakowania delicji

Śmietana
1/2 litra śmietany kremówki
3 łyżki cukru pudru
1 cukier waniliowy
2 śmietan fix

Wierzch
2 galaretki niebieskie
galaretki rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu

Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę dodajemy
przesianą mąkę kakao z proszkiem do pieczenia
ciasto delikatnie mieszamy dajemy do formy
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 180 st około 35 minut

Krem:
2 galaretki zalewamy 1 szklanką wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia studzimy
3/4 litra śmietany ubijamy z obiema cukrami dodajemy
tężejacą galaretkę masę mieszamy
na biszkopt wykładamy masę układamy delicje
dajemy bitą śmietanę zalewamy tężejącą galaretką
ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz