Ciasto miodowe z masą
Składniki:
1/2 kg mąki
1 kostka masła
3 łyżki miodu
1/2 szklanki cukru
3 jaja
2 łyżeczki sody
3 łyżki mleka
Wykonanie
przesiana mąkę łączymy z masłem
dodajemy miód utarte jajka sodę z mlekiem
wyrabiamy ciasto wałkujemy 2 placki
dajemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
pieczemy 180 na złoty kolor
Masa
1/2 litra mleka
1.5 kostki masła
1 szklanka cukru
1 budyń
Jabłka
1 kg jabłka
1 galaretka cytrynowa
4 łyżki cukru
1 czekolada
gotujemy budyń na mleku do ciepłego budyniu
dodajemy masło cukier masę mieszamy
obrane jabłka ścieramy dodajemy cukier gotujemy
do jabłek wsypujemy suchą galaretkę
zagotowujemy galaretkę studzimy
na ciasto dajemy masę do masy dodajemy po łyżce zimnych jabłek
ciasto polewamy rozpuszczoną czekoladą posypujemy płatkami migdałowy
[czekoladę łamiemy na kawałki dajemy 2 łyżki mleka podgrzewamy ]
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz