Ciasto "Hrabina"
Składniki:
2 jajka
6 żółtek
6 łyżek cukru
4 łyżki mąki
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 szklanki oleju
Ciasto 2
1 szklanka białek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki ziemniaczanej
2 łyżki octu
Krem
1.5 szklanki mleka
1 budyń
1 kostka masła
4 łyżki kawy cappucino
3/4 szklanki cukru
2 galaretki agrestowe
1/2 opakowania biszkopty
Wykonanie:
Ciasto 1
jajka ucieramy z cukrem napuszystą masę dodajemy
przsianą mąkę z kakao proszkiem do pieczenia
dolewamy olej ciasto mieszamy
Ciasto 2
białka ubijamy z cukrem na puszystą pianę dodajemy
porcjami mąkę dolewamy ocet ciasto mieszamy
blaszkę wykładamy papierem do pieczenia
dajemy ciasto kakaowe na ciasto kakaowe dajemy białe
pieczemy w 170 st 40 minut
Krem
budyń mieszamy w 1/2 szklane mleka pozostałe mleko gotujemy
dolewamy budyń do mleka mieszamy gotujemy 3 minuty
masło ucieramy z cukrem dodajemy
kawę i po łyżce zimnego budyniu ucieramy na puszysty krem
galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach warzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia studzimy
ciasto kroimy na pół samrujemy masą kawową układamy biszkopty
polewamy tężejącą galaretką przykrywamy blatem ciasta
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz