Ciasto z frużeliną jagodową i śmietaną
Składniki:
4 jajka
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Śmietana
1/2 litra śmietany kremówki
2 łyżeczki żelatyny
3 łyżki cukru pudru
1 cukier waniliowy
Frużelina jagodowa
1/2 jogód
4 łyżki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 łyżki żelatyny
1 łyżka soku z cytryny
Wykonanie:
jaja ubijamy z cukrem na puszysta masę,
dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia
ciasto delikatnie mieszamy dajemy do formy
wyłożonej papierem pieczemy w 180 st 35 minut
jagody płuczemy pod bieżącą wodą na sitku
zagotowujemy z cukrem 3 łyżkami wody i sokiem z cytryny
dodajemy rozmieszaną makę ziemniaczaną
[mąkę mieszamy w 1/3 szklanki wody]
dosypujemy żelatynę masę jagodową zagotowujemy
śmietanę ubijamy z cukrem pudrem
[żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia]
łączymy śmietanę z zimną żelatyną mieszamy
na biszkopt wykładamy frużelinę jagodową
na zimną frużelinę dajemy śmietanę
ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz