czwartek, 31 marca 2016

Ciasto "Orzechowiec"

Ciasto "Orzechowiec"
Ciasto "Orzechowiec"

Składniki:
6 jajek
20 dkg orzechów mielonych
1 szklanka cukru
1 margaryna
3 łyżki mąki
3 łyżki bułki tartej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ciasto kruche
20 dkg mąki
10 dkg masła
3 łyżki cukru pudru
2 żółtka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 słoik dżemu
Masa
1 kostka masła
3/4 szklanki cukru
1/4 szklanki mocnej kawy
1 budyń
1.5 szklanki mleka

Wykonanie:
margarynę z cukrem ucieramy na puch dodajemy
po jednym jajku przesianą mąkę z proszkiem
bułkę tartą mielone orzechy ciasto mieszamy
wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 180 40 minut
Ciasto kruche
masło z mąką siekamy nożem dodajemy
żółtka cukier przesianą mąke z proszkiem do pieczenia
wyrabiamy ciasto dajemy do lodówki na 30 minut
po tym czasie ciasto dajemy na blaszkę
wyłożoną papierem do pieczenia
pieczemy w 180 st na złoty kolor
Masa
gotujemy budyń studzimy masło ucieramy na pyszystą masę
dodajemy po łyżce zimnego budyniu dolewamy kawę ucieramy
ciasto kruche smarujemy dżemem na orzechowe ciasto dajemy masę kawową
wierzch ciasta smarujemy kremem posypujemy mielonymi orzechami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz