czwartek, 31 marca 2016
Rogaliki z jagodami
Rogaliki z jagodami
Składnik:
1 kg mąki
6 dkg drożdży
4 łyżki mleka
4 jajka
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
4 łyżki cukru
2 łyżki masła
odrobina soli
30 dkg jagód
Wykonanie:
drożdże mieszamy z letnim mlekiem łyżką cukru mąki
robimy rozczyn zostawiamy na 10 minut
do mąki dodajemy rozczyn śmietanę utarte jajka z cukrem stopione masło
wyrabiamy na lśniącą kule dajemy w ciepłe miejsce na godzinę
ciasto wałkujemy kroimy w trójkąty dajemy jagody zwijamy rogaliki
dajemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
pieczemy w 180 st na złoto brązowy kolor
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz