Ciasto z pianką cytrynową
Składniki:
6 jajek
4 łyżki mąki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
6 łyżek cukru
1 cukier waniliowy
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa
3/4 litra śmietany kremówki
1 galaretka cytrynowa
4 łyżeczki żelatyny
4 łyżki cukru pudru
2 cytryny
15 dkg ciasteczek
Lukier
1 cytryna
1 szklanka cukru pudru
składniki lukru dokładnie mieszamy
Wykonanie:
jajka ubijamy z obiema cukrami na puszystą masę
dodajemy obie mąki przesianą z proszkiem do pieczenia
ciasto delikatnie mieszamy dajemy do formy
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 180 st około 40 minut
krem
galaretkę rozpuszczamy w 1.5 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia studzimy
żelatynę zalewamy 1/2 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem dolewamy
płynną żelatynę sok z cytryn tężejącą galaretkę
masę delikatnie mieszamy
ciasto kroimy na pół wykładamy masę
wierzch ciasta smarujemy masą układamy ciasteczka
polewamy lukrem cytrynowym
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz