Ciasto makowo kokosowe z galaretką
Składniki:
6 jajek
1 szklanka mąki
1/2 szklanki mielonego maku
1/2 szklanki kokosu
3/4 szklanki cukru
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem
1 kostka masła
1.5 szklanki syropu z brzoskwiń
1 budyń
1/3 szklanki cukru pudru
2 galaretki brzoskwiniowe
1 puszka brzoskwiń
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę dodajemy
mak kokos przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia
ciasto delikatnie mieszamy dajemy na blaszkę
wyłożoną papierem do pieczenia
pieczemy w 180 st 35 minut
Masa
galaretki rozpuszczamy w 3.5 szklankach wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
budyń gotujemy na syropie z brzoskwiń strudzimy
masło ucieramy z obiema cukrami do białości dodajemy
po łyżce zimnego budyniu ucieramy na puszysty krem
biszkopt smarujemy kremem dajemy pokrojone brzoskwinie
zalewamy tężejacą galaretką
ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz