Ciasto "Ambasador"
Składniki:
6 jajek
5 łyżek mąki
2 łyżki cacao
6 łyżek cukru
2 łyżki oleju
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa
1 budyń waniliowy
1.5 szklanki mleka
1 kostka masła
1/2 szklanki cukru pudru
1 cukier waniliowy
2 łyżki alkoholu
1/2 czekolady białej
1 puszka brzoskwiń
Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę dodajemy
mąkę kakao przesiane z proszkiem do pieczenia
dolewamy olej ciasto delikatnie mieszamy
dajemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
pieczemy w 180 st około 35 minut
Masa
budyń mieszamy w 1/2 szklance mleka
pozostałe mleko gotujemy dolewamy
masę budyniową mieszamy budyń gotujemy 3 minuty
masło ucieramy z cukrem do białości dodajemy
po łyżce zimnego budyniu ucieramy na puszysty krem
dodajemy alkohol pokrojone brzoskwinie masę mieszamy
zimny biszkopt kroimy na pół smarujemy kremem
wierzch ciasta smarujemy kremem posypujemy startą czekoladą
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz