czwartek, 31 marca 2016
Ciasto "Michałek"
Ciasto "Michałek"
Składniki:
6 jajek
6 łyżek mąki
6 łyżek cukru
1 cukier waniliowy
1.5 łyżeczeki proszku do pieczenia
Masa
3/4 litra śmietany kremówki
3 łyżeczki żelatyny
30 dkg cukierków białych michałków
3 łyżki krojonych migdałów
Wykonanie:
jajka ubijamy z obiema cukrami na puszystą masę
dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia
ciasto delikatnie mieszamy dajemy
do formy wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 180 st około 40 minut
Masa
cukierki dajemy do miseczki
rozpuszczamy na garnku z wrzącą wodą
żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z obiema cukrami dodajemy
płynną żelatynę rozpuszczone cukierki
masę delikatnie mieszamy
biszkopt kroimy na pół smarujemy masą
wierzch ciasta smarujemy masą
posypujemy krojonymi migdałami
ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz