Ciasto z serkiem i jagodami
Składniki:
4 jajka
4 łyżki cukru
3 łyżki mąki
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ser
4 łyżki cukru pudru
25 dkg serka mascarpone
1/2 litra śmietany kremówki
40 dkg jagód
4 łyżki żelatyny
Poncz:
4 łyżki wody
4 łyżki alkoholu
1 łyżka cukru pudru
Wykonanie:
jaja ubijamy z cukrem na puszysta masę,
dodajemy kakao przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia
ciasto delikatnie mieszamy dajemy do formy
wyłożonej papierem pieczemy w 180 st 35 minut
jagody płuczemy pod bieżącą wodą dajemy na sitko
śmietanę ubijamy z cukrem pudrem
[żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia]
serek łączymy ze śmietaną dodajemy żelatynę
masę mieszamy ciasto nasączamy ponczem
wykładamy jagody masę serową
ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz