czwartek, 31 marca 2016

Ciasto czekoladowe z czarną porzeczką

Ciasto czekoladowe z czarną porzeczkąCiasto czekoladowe z czarną porzeczką

Składniki:
6 jajek
1/2 szklanki cukru
4 łyżki mąki
3 łyżki kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem
1 litr śmietany kremówki
4 łyżeczki żelatyny
1/2 szklanki cukru pudru
2 czekolady mleczne
30 dkg czarnej porzeczki

Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy mąkę przesianą z kakao proszkiem do pieczenia
ciasto mieszamy dajemy do formy wyłożonej papierem
pieczemy 35 minut w 180 st
Krem
porzeczkę obieramy płuczemy na sitku pod bieżącą wodą
zagotowujemy z 3 łyżkami cukru studzimy
żelatynę zalewamy wrzącą wodą 1/3 szklanki
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
czekolady łamiemy na kawałki
dajemy do miseczki na wrzącą wodą
śmietanę ubijamy z cukrem pudrem dodajemy
płynną żelatynę czekoladę masę mieszamy
[1/3 ubitej śmietany odkładamy osobno]
biszkopt kroimy na pół smarujemy kremem dajemy porzeczkę
przykrywamy drugą połową ciasta smarujemy kremem
dekorujemy bitą śmietaną

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz