środa, 30 marca 2016

Piernik z marcepanem

Piernik z marcepanemPiernik z marcepanem

Składniki:
3 jajka
1/2 kg mąki
1 szklanka cukru
1 szklanka kwaśnej śmietany
1 szklanka miodu
2 łyżki masła
2 łyżki przyprawa piernikowa
1.5 łyżeczki sody
20 dkg masy marcepanowej
powidła śliwkowe
1 czekolada

Wykonanie
miód masło podgrzewamy jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę
dodajemy zimną masę mąkę przesianą z sodą przyprawą do piernika kakao
kwaśną śmietanę ciasto mieszamy przekładamy do formy keksowej
wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy 50 minut w 180 st
zimny piernik kroimy na pół przekładamy masą marcepanową smarujemy powidłami
wierzch polewamy rozpuszczoną czekoladą dekorujemy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz