środa, 30 marca 2016

Rogaliki Świętomarcińskie

Rogaliki ŚwiętomarcińskieRogaliki Świętomarcińskie

Składniki:
1/2 kg mąki
3 jajka
10 dkg masła
5 dkg drożdży
1 cukier waniliowy
odrobina soli
3 łyżki cukru
1/2 szklanki mleka

Masa:
30 dkg orzechów mielonych
4 jajka
3 łyżki bułki tartej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka mąki
3 łyżki cukru pudru
szczypta cynamonu
Lukier
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżka mleka
sok z cytryny
składniki lukru dokładnie mieszamy

Wykonanie:
drożdże mieszamy z cukrem i mlekiem zostawiamy na 10 minut
do mąki dajemy rozczyn z drożdży odrobinę soli cukier waniliowy
utarte jajka na koniec dolewamy stopione masło
ciasto dokładnie wyrabiamy dajemy  do wyrośnięcia 
w ciepłe miejsce aż podwoi objętość
Masa
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę dodajemy
orzechy mąkę bułkę proszek cynamon masę dokładnie mieszamy
ciasto wałkujemy dzielimy na części kroimy trójkąty
dajemy masę orzechową zwijamy rogaliki
pieczemy  w 180 st około 25 minut na złoty kolor 
rogaliki polewamy lukrem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz