czwartek, 31 marca 2016

Sernik mascarpone z musem morelowym

Sernik mascarpone z musem morelowym
Sernik mascarpone z musem morelowym

Składniki:
10 dkg biszkoptów
1/2 kg serka mascarpone
400 ml śmietany kremówki
3 łyżeczki żelatyny
1/2 szklanki cukru pudru

Mus morelowy
1/2 kg moreli
1 szklanka wody
4 łyżki cukru
6 łyżeczek żelatyny

Wykonanie:
formę wykładamy folią spożywczą dajemy biszkopty
opłukane morele kroimy na pół wyjmujemy pestki
morele zalewamy 1 szklanką wody
gotujemy 5 minut z cukrem miksujemy
dodajemy żelatynę mus mieszamy studzimy
Masa serowa
żelatynę zalewamy 1/2 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem mieszamy z serkiem i płynną żelatyną
na biszkopty dajemy mus morelowy na mus wykładamy masę serową
ciasto dajemy do lodówki na parę godzin
"Ciasto bez pieczenia"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz