Biszkopt z sokiem "Kubuś"
Składniki:
5 jajek
5 łyżek cukru
5 łyżek mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem
1 litr soku Kubuś
3 budynie
1/2 kostki masła
Śmietana
3/4 litra śmietany kremówki
4 łyżki cukru pudru
2 cukru waniliowe
4 łyżeczki żelatyny
Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę dodajemy
przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia
ciasto delikatnie mieszamy dajemy do formy
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 170 st około 40 minut
Krem
żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
budynie mieszamy szklance soku pozostały sok gotujemy
dodajemy rozmieszany budyń masło
gotujemy 3 minuty często mieszamy
na biszkopt wykładamy masę budyniową
śmietanę ubijamy z obiema cukrami
łączymy z żelatyną dokładnie mieszamy
wykładamy śmietanę na masę budyniową
ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz