czwartek, 31 marca 2016

Ciasto jogurtowe z frużeliną agrestową

Ciasto jogurtowe z frużeliną agrestowąCiasto jogurtowe z frużeliną agrestową

Składniki:
4 jajka
2.5 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1/2 szklanki oleju
1 szklanka jogurtu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Frużelina
40 dkg agrestu
4 łyżki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka żelatyny

Wykonanie:
opłukany agrest zasypujemy cukrem gotujemy 5 minut
mąkę ziemniaczaną mieszamy w 1/3 szklance wody
dodajemy rozmieszaną mąkę żelatynę do agrestu
frużelinę mieszamy zagotowujemy studzimy
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia
dolewamy jogurt olej ciasto dokładnie mieszamy
dajemy do formy wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 180 st około 40 minut
ciasto kroimy na pół wykładamy frużelinę

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz