Ciasto miodowe z polewą orzechową
Składniki:
1/2 szklanki cukru
3 łyżki miodu
1 kostka masła lub margaryny
2 jajka
1/2 kg mąki
2 łyżeczki sody
Masa
1 kostka masła
2 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 litra mleka
1 cukier waniliowy
1/2 szklanki cukru pudru
4 paczki ciasteczek
Polewa
30 dkg orzechów włoskich
10 dkg masła
3 łyżki miodu
3 łyżki cukru
Wykonanie:
cukier miód masło podgrzewamy
do przestudzonej masy dodajemy
utarte jajka mąkę przesianą z sodą
ciasto mieszamy dajemy na blaszkę
wyłożoną papierem do pieczenia
pieczemy w 180 st 40 minut
Masa
obie mąki mieszamy w 1 szklance mleka
pozostałe mleko gotujemy łączymy z mąkami
gotujemy 3 minuty studzimy
masło ucieramy z cukrem na puszysty krem
dodajemy zimną masę mączną ucieramy
Polewa
cukier dajemy do rondla karmelizujemy
dodajemy miód pokrojone orzechy
polewę dokładnie mieszamy
ciasto smarujemy masą układamy ciasteczka
polewamy ostudzoną polewą orzechową
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz