Ciasto "Bajaderka"
Składniki:
40 dkg mąki
4 żółtka
1 kostka masła
3/4 szlanki cukru pudru
2 łyżki kawaśnej śmietany
Masa
1 placek pokruszony
2 łyżki kakao
10 dkg rodzynek
2 galaretki
200 ml śmietany
1/2 szklanki mielonych orzechów
Wykonanie:
przesianą mąkę siekamy z masłem dodajemy
żółtka cukier szczyptę soli wyrabiamy ciasto
dajemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
pieczemy w 180 st 2 placki na złoty kolor
Masa
galaretki rozpuszczamy w 1.5 szklance wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
tężejącą galaretkę łączymy z ubitą śmietaną
dodajemy rodzynki kakao pokruszony 1 placek
masę mieszamy wykładamy na 2 placek
ciasto posypujemy mielonymi orzechami
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz