czwartek, 31 marca 2016

Ciasto z kremem makowym

Ciasto z kremem makowymCiasto z kremem makowym

Składniki:
6 jajek
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem
1 litr mleka
1 szklanka śmietany kwaśnej
4 jajka
1 szklanka mielonego maku
1 szklanka cukru
1.5 kostki masła
1/2 czekolady

Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę dodajemy
obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia
ciasto mieszamy dajemy do formy
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy 40 minut w 180 st
Krem
jajka mieszamy ze śmietaną na jenolitą masę
dodajemy masę jajeczną do gotującego mleka
gotujemy na małym ogniu
powstały ser odsączamy na sitku
masło ucieramy z cukrem do białości dodajemy
po łyżce maku i ser ucieramy na puszysty krem
ciasto kroimy na pół smarujemy kremem
wierzch ciasta smarujemy kremem
posypujemy startą czekoladą

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz