Pierniczki drożdżowe
Składniki:
2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
1 łyżka masła
2 jajka
2 łyżeczki przyprawy do piernika
1/3 łyżeczki imbiru
1/3 łyżeczki gałki muszkatowej
3 dkg drożdży
1/2 łyżeczki sody
2 łyżki mleka
Lukier
1 szklanka cukru pudru
1 białko
białko z cukrem ucieramy
Wykonanie:
drożdze mieszamy z letnim mlekiem łyżką cukru
rozczyn zostawiamy na 10 minut w ciepłym miejscu
mąkę przesiewamy z sodą przyprawą do piernika imbirem gałką
dodajemy utarte jajka rozczyn stopione masło
ciasto dokładnie wyrabiamy dajemy w ciepłe miejsce na godzinę
ciasto wałkujemy foremką wycinamy ciasteczka
pieczemy 12 minut w 180 st
pierniczki polewamy lukrem dekorujemy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz