Ciasto kruche z jabłkami i kruszonką
Składniki:
40 dkg mąki pszennej
3 żółtka
1/2 szklanki cukru
2 łyżki śmietany kwaśnej
1 kostka margaryny
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
1.5 kg jabłek
Kruszonka "posypka"
1 szklanka mąki
10 dkg masła
1/2 szklanki cukru pudru
składniki kruszonki dokładnie mieszamy
Wykonanie:
opłukane jabłka obieramy ze skóry kroimy w plasterki
mąkę z margaryną siekamy nożem dodajemy
żółtka śmietanę oraz proszek do pieczenia
ciasto wyrabiamy dajemy do lodówki na 30 minut
ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
na ciasto dajemy jabłka na jabłka dajemy kruszonkę
pieczemy 50 minut w 180 st
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz