Ciasto "Królewicz"
Składniki:
1/2 kg mąki
1 kostka masła
3 łyżki miodu
1/2 szklanki cukru
3 jaja
2 łyżeczki sody
3 łyżki mleka
Biszkopt
4 jajka
4 łyżki mąki
4 łyżki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka oleju
Masa
1/2 litra mleka
1.5 kostki masła
1 szklanka cukru
1 budyń
1 słoik dżemu
Wykonanie:
przesianą mąkę łączymy z masłem
dodajemy jajka miód sodę z mlekiem
ciasto wyrabiamy dzielimy na dwie części wałkujemy
dajemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
pieczemy dwa placki 20 minut w 180 st
Biszkopt
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę dodajemy
makę przesianą z proszkiem do pieczenia
ciasto mieszamy dajemy na blaszkę
wyłożoną papierem do pieczenia
pieczeny 25 minut w 180 st
Budyń
gotujemy budyń na mleku do ciepłego budyniu
dodajemy masło cukier masę mieszamy
placek miodowy smarujmy dżemem dajemy masę
biszkopt smarujemy masą dajemy ciasto miodowe smarujemy masą
wierzch ciasta posypujemy startą czekoladą
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz