czwartek, 31 marca 2016

Ciasto orzechowe ze śmietaną

Ciasto orzechowe ze śmietanąCiasto orzechowe ze śmietaną

Składniki:
4 jajka
10 dkg masła
1/2 szklanki cukru
1 szklanka mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 dkg mielonych orzechów
1 łyżka kakao
1 łyżka mleka
Śmietana
1/2 litra śmietany kremówki
5 dkg mielonych orzechów
3 śmietan fix
3 łyżki cukru pudru
1 biała czekolada

Wykonanie:
masło ucieramy z cukrem do białości dodajemy po jednym jajku
oraz przesianą mąkę z proszkiem mielone orzechy mieszamy
do 1/3 ciasta dodajemy łyżkę kakao i łyżkę mleka mieszamy
pozostałe ciasto orzechowe dajemy na blaszkę \
wyłożoną papierem do pieczenia
na ciasto orzechowe wykładamy łyżką ciasto z kakao
pieczemy w 180 st 45 minut
Śmietana
śmietanę ubijamy z cukrem dodajemy
mielone orzechy śmietan fix masę mieszamy
na zimne ciasto wykładamy śmietanę
posypujemy startą czekoladą
ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz