środa, 30 marca 2016

Ciasto drożdżowe Babci

Ciasto drożdżowe "Babci"Ciasto drożdżowe Babci

Składniki:
1/2 kg mąki
2 jajka
2 żółtka
1 szklanka cukier
10 dkg masła
2 opakowania cukru waniliowego
szczypta soli
1/2 szklanki mleka
4 dkg drożdży

Posypka "Kruszonka"
10 dkg masła
20 dkg mąki
10 dkg cukru pudru
1 cukier waniliowy

Wykonanie:
z 2 łyżek mąki cukru  mleka drożdży mieszamy rozczyn
zostawiamy na 10 minut w ciepłym miejscu
żółtka jajka ucieramy z obiema cukrami na puszysty krem
do mąki dodajemy rozczyn z drożdży utarte jajka
wyrabiamy ciasto na gładką lśniącą kulę na koniec
dodajemy stopione masło ciasto wyrabiamy
dajemy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce aż podwoi objętość
wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
ponownie dajemy do wyrośnięcia na 10 minut
na cieście układamy posypkę składniki posypki łączymy
ciasto pieczemy w 180 st około 40 minut

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz