Ciasto "Kukułka"
Składniki:
5 jajek
4 łyżki mąki
2 łyżki kakao
5 łyżek cukru
1 cukier waniliowy
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem
1 litr śmietany kremówki
6 łyżeczek żelatyny
1/2 szklanki cukru pudru
10 dkg cukierków kukułek
3 łyżki alkoholu
1/2 paczki biszkoptów
4 łyżki masy krówkowej
Wykonanie:
jajka ubijamy z obiema cukrami na puszystą masę
dodajemy kakao przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia
ciasto delikatnie mieszamy dajemy do formy
wyłożonej papierem pieczemy w 180 st około 35 minut
Masa
cukierki zalewamy 4 łyżkami wrzącej wody
dodajemy 2 łyżeczki żelatyny podgrzewamy mieszamy
4 łyżeczki żelatyny zalewamy 1/3 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z obiema cukrami dolewamy
płynną żelatynę alkohol masę mieszamy dzielimy na 2 części
do jednej części śmietany dolewamy zimną masę cukierkową
na biszkopt dajemy masę cukierkową układamy biszkopty
na biszkopty dajemy masę śmietankową
wierzch polewamy masą krówkową
ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz