Pączki pieczone
Składniki:
1 kg mąki
4 żółtka
2 jajka
3/4 szklanka cukru
10 dkg masła
8 dkg drożdży
1 szklanka mleka
1 cukier waniliowy
odrobina soli
marmolada
Wykonanie:
drożdże łączymy z 3 łyżkami mąki cukru i letniego mleka
mieszamy rozczyn zostawiamy na 10 minut
do pozostałej mąki dajemy rozczyn mleko żółtka utarte z obiema cukrami
ciasto bardzo dokładnie wyrabiamy na koniec dolewamy stopione masło
zostawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia objętości
ciasto wałkujemy na 2 cm wycinamy szklanka krążki
na każdy krążek nakładamy łyżeczkę marmolady
pączki zlepiamy zostawiamy do wyrośnięcia
dajemy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia
pączki pieczemy w 180 st 25 minut posypujemy cukrem pudrem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz