Ciasto "Tortoletka"
Składniki:
5 jajek
1 szklanka mąki
1 łyżka kakao
1/2 szklanki cukru
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki oleju
Ciasto kruche
25 dkg mąki
1/2 kostki margaryny
1/2 szklanki smietany kwaśnej
1 łyżka cukru pudru
Krem
3/4 litra śmietany
4 łyżeczki żelatyny
3 łyżki cukru pudru
1 cukier waniliowy
4 łyżki krojonych migdałów
1 słoik dżemu
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia
dolewamy olej ciasto delikatnie mieszamy
wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
pieczemy 35 minut w 180 st
Ciasto kruche
makę margarynę siekamy nożem
łączymy ze śmietaną cukrem
wyrabiamy ciasto dajemy do lodówki na 30 minut
ciasto wałkujemy dajemy na blaszkę
wyłożoną papierem do pieczenia
pieczemy na złoty kolor w 180 st
Krem
żelatynę zalewamy 1/2 szklanki wrzacej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę mieszamy z cukrem
dolewamy płynną żelatynę masę mieszamy
kruche ciasto smarujemy dżemem
biszkopt kroimy na pół smarujemy masą
wierzch ciasta smarujemy kremem posypujemy migdałami
ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz