środa, 30 marca 2016

Biszkopt czekoladowy z pianką kawową

Biszkopt czekoladowy z pianką kawową
Biszkopt czekoladowy z pianką kawową

Składniki:
5 jajek
4 łyżki mąki
2 łyżki kakao
5 łyżek cukru
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia

Pianka:
3/4 litra śmietany kremówki
4 łyżeczki żelatyny
5 łyżek cukru pudru
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
2 łyżki kakao
5 łyżek krojonych migdałów
1 słoik dżemu z czarnej porzeczki

Wykonanie:
jajka ubijamy z obiema cukrami na puszystą masę
dodajemy przesiane kakao mąkę z proszkiem do pieczenia
ciasto delikatnie mieszamy dajemy do formy
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 180 st około 35 minut
Pianka
żelatynę zalewamy 1/2 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem dolewamy
rozpuszczoną żelatynę kawę kakao masę mieszamy
biszkopt kroimy na pół smarujemy dżemem wykładamy masę
wierzch smarujemy masą posypujemy krojonymi migdałami
ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz