środa, 30 marca 2016
Biszkopt czekoladowy z pianką kawową
Biszkopt czekoladowy z pianką kawową
Składniki:
5 jajek
4 łyżki mąki
2 łyżki kakao
5 łyżek cukru
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
Pianka:
3/4 litra śmietany kremówki
4 łyżeczki żelatyny
5 łyżek cukru pudru
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
2 łyżki kakao
5 łyżek krojonych migdałów
1 słoik dżemu z czarnej porzeczki
Wykonanie:
jajka ubijamy z obiema cukrami na puszystą masę
dodajemy przesiane kakao mąkę z proszkiem do pieczenia
ciasto delikatnie mieszamy dajemy do formy
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 180 st około 35 minut
Pianka
żelatynę zalewamy 1/2 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem dolewamy
rozpuszczoną żelatynę kawę kakao masę mieszamy
biszkopt kroimy na pół smarujemy dżemem wykładamy masę
wierzch smarujemy masą posypujemy krojonymi migdałami
ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz