Ciasto cytrynowe "Cytrynowiec"
Składniki:
15 dkg biszkoptów
Krem
3/4 kostki masła
3 cytryny
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
1 szklanka cukru
Śmietana
1/2 śmietany
3 łyżeczki żelatyny
3 łyżki cukru pudru
1/2 czekolady deserowej
Wykonanie:
Krem
2 szklanki wody gotujemy z cukrem i masłem
dodajemy otartą skórkę z cytryn oraz sok
[cytryny szorujemy przelewamy wrzącą wodą]
mieszamy obie mąki w 1/2 szklance zimnej wody
dodajemy do gotującej się wody z masłem mieszamy
gotujemy 4 minuty aż masa zgęstnieje
formę wykładamy folią spożywczą układamy biszkopty
na biszkopty dajemy krem cytrynowy ponownie biszkopty
Śmietana
żelatynę zalewamy wrzącą wodą mieszamy do rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem dodajemy płynną żelatynę masę mieszamy
na krem dajemy śmietanę posypujemy startą czekolada
ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz