Ciasto "Cappuccino orzechowe"
Składniki:
6 jajek
1.5 szklanki mąki
3 łyżki kakao
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
1.5 łyżeczki sody
2 torebki kawy capuccino
3 łyżki wody
Krem
3/4 litra śmietany kremówki
5 łyżeczek żelatyny
3 łyżki cukru pudru
1 biała czekolada
2 torebki kawy capuccino orzechowej
1/2 szklanki orzechów mielonych
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę dodajemy
przesianą mąkę z sodą i kakao dolewamy olej kawę
ciasto delikatnie mieszamy dajemy
na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
pieczemy w 180 st około 40 minut
Krem
żelatynę zalewamy 1/2 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
czekoladę łamiemy na kawałki podgrzewamy
śmietanę ubijamy z cukrem pudrem
dolewamy żelatynę zimnną płynną czekoladę
dodajemy kawę mielone orzechy krem delikatnie mieszamy
ciasto kroimy na pół smarujemy kremem składamy
wierzch ciasta smarujemy kremem posypujemy mielonymi orzechami
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz