czwartek, 31 marca 2016

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania z jagodami

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania z jogodamiCiasto drożdżowe bez wyrabiania z jagodami

Składniki:
1 kg mąki
4 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka oleju
1 szklanka mleka
1 cukier waniliowy
10 dkg drożdży
szczypta sól
jagody

Wykonanie:
jagody płuczemy pod bieżącą wodą na sitku
do miski dajemy letnie mleko cukier drożdże
jajka roztrzepujemy wlewamy do miski dodajemy olej
całość zasypujemy przesianą mąką dodajemy odrobinę soli
ciasto zostawiamy na 4 godziny w ciepłym miejscu pod przykryciem
po  tym czasie dokładnie mieszamy drewnianą łyżką
ciasto wykładamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia
na ciasto dajemy jagody posypkę pieczemy w 170 st około 1 godziny
Kruszonka ( posypka)
1 cukier waniliowy
1/2 szklanki cukru pudru
1/2 kostki masła
1 szklanka mąki
[składniki posypki dokładnie mieszamy]

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz