Biszkopt z pianką brzoskwiniową
Składniki:
6 jajek
6 łyżek mąki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
6 łyżek cukru
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
Pianka
1/2 litra śmietany kremówki
1/2 szklanki cukru pudru
1 puszka brzoskwiń
2 galaretki cytrynowe
4 łyżki płatków migdałowych
2 łyżki soku z cytryny
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy obie mąki przesiane z proszkiem
ciasto delikatnie mieszamy dajemy do formy
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy 35 minut w 180 st na złoty kolor
Pianka
galaretki rozpuszczamy w 1/2 szklance wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem pudrem
dajemy tężejącą galaretkę masę mieszamy
biszkopt nasączamy wodą z sokiem z cytryny
[dla dorosłych można dodać alkoholu]
do masy dajemy kawałki brzoskwiń masę mieszamy
biszkopt kroimy na pół wykładamy masę dajemy biszkopt
wierzch ciasta smarujemy masą
posypujemy płatkami migdałowymi
[płatki migdałowe prażymy na suchej patelni]
ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz