Tort czekoladowo-toffifee
Składniki:
5 jajek
5 łyżek cukru
5 łyżek mąki
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
3/4 litra śmietany kremówki
4 łyżki cukru pudru
3 śmietan fix
3 czekolady mleczne
10 dkg cukierków toffifee
4 łyżki krojonych migdałów
Poncz:
1/3 szklanki wody
1 łyżka cukru pudru
1 kieliszek alkoholu
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia
ciasto delikatnie mieszamy przekładamy do formy
wyłożonej papierem do pieczenia
biszkopt pieczemy w 180 st około 40 minut
Masa:
czekolady łamiemy na kawałki dajemy
do miseczki i na garnek z wrzącą wodą
śmietanę ubijamy z cukrem pudrem
dolewamy płynną czekoladę dosypujemy
śmietan fix pokrojone cukierki masę mieszamy
biszkopt kroimy na 3 krążki nasączamy ponczem
masą smarujemy krążki tort składamy
wierzch dekorujemy rozetkami z kremu
boki obsypujemy krojonymi migdałowymi
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz