Sernik z budyniem
Składniki:
40 dkg mąki pszennej
3 żółtka
4 łyżki cukru pudru
1 łyżka śmietany kwaśnej
1 kostka margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Budyń
3 budynie czekoladowe
1 litr mleka
1/2 szklanki cukru
Ser
1 kg sera białego
5 jajek
4 łyżki kaszy manny
10 dkg masła
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
4 łyżki płatków migdałowych
1/3 czekolady
Wykonanie:
mąkę z margaryną siekamy nożem dodajemy
żółtka cukier śmietanę oraz proszek do pieczenia
ciasto wyrabiamy schładzamy w lodówce 30 minut
Ser
masło ucieramy z obiema cukrami
dodajemy mielony ser jajka kaszę mannę
masę serową dokładnie mieszamy
Budyń
gotujemy budynie na 1 l mleka ciepłe wykładamy na ciasto
kruche ciasto dajemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
na ciasto wykładamy budyń na budyń masę serową
pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni
ciasto posypujemy płatkami migdałowymi i startą czekoladą
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz