czwartek, 31 marca 2016
Ciasto "Miętusek"
Ciasto "Miętusek"
Składniki:
5 jajek
4 łyżki mąki
2 łyżki kakao
5 łyżek cukru
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem
1 budyń
1 szklanka mleka
1,5 kostki masła
15 dkg cukierków miętowych
Pianka
1/2 litra śmietany kremówki
3 łyżki cukru pudru
2 galaretki agrestowe
4 łyżki płatków migdałowych
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy mąkę przesianą z proszkiem i kakao
ciasto delikatnie mieszamy dajemy do formy
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy 35 minut w 180 st
Krem
cukierki rozpuszczamy w 1/2 szklanki wrzącej wody
budyń gotujemy w 1 szklance mleka
dolewamy rozpuszczone cukierki budyń mieszamy
masło ucieramy do białości dodajemy
po łyżce zimnego budyniu miętowego
Pianka
galaretki rozpuszczamy w 1 szklance wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem pudrem
dajemy tężejącą galaretkę masę mieszamy
na biszkopt dajemy masę budyniową na masę wykładamy piankę
ciasto posypujemy płatkami migdałowymi
dajemy do lodówki na kilka godzin
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz