Ciasto piernikowe z pianką cytrynową
Składniki:
3 jajka
1 szklanka cukru
3 łyżki miodu
1.5 szklanki mleka
20 dkg margaryny
3 szklanki mąki
1 łyżka przyprawy do piernika
4 łyżki powideł
1 łyżka kakao
szczypta soli
2 łyżeczki sody
Krem
3 galaretki cytrynowe
3/4 litra śmietany kremówki
1/2 szklanki cukru pudru
dekoracja kokos kolorowe posypki
Wykonanie:
margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę
dodajemy po jednym jajku oraz przesianą mąkę z sodą
kakao miód powidła dolewamy mleko
ciasto mieszamy wykładamy do tortownicy
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 180 st 50 minut
Krem
galaretki zalewamy 2 szklankami wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem dodajemy
tężejącą galaretkę masę bardzo dokładnie mieszamy
ciasto kroimy na pół smarujemy masą
wierzch ciasta smarujemy masą dekorujemy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz