Ciasto z jagodami i bezą
Składniki:
20 dkg mąki pszennej
2 żółtka
2 łyżki cukru
1 łyżka kwaśnej śmietany
1/2 kostki masła
30 dkg jagód
Beza
3 białka
1/2 szklanka cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
mąkę z masłem siekamy nożem dodajemy
żółtka śmietanę wyrabiamy ciasto
dajemy do lodówki na 30 minut
jagody płuczemy pod bieżącą wodą dajemy na sito
ciasto dajemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
podpiekamy 20 minut w 180 st
białka ubijamy z cukrem na puszystą masę
delikatnie mieszamy z mąką ziemniaczaną
na podpieczone ciasto wykładamy jagody dajemy pianę
pieczemy 25 minut w 180 st
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz