Ciasto "Figa z makiem"
Składniki:
6 jajek
1 szklanka mąki
1 szklanka mielonego maku
3/4 szklanki cukru
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem
1 kostka masła
1.5 szklanki syropu z brzoskwiń
2 budynie
1/2 szklanki cukru
1 puszka brzoskwiń
2 galaretki brzoskwiniowe
biszkopty
4 łyżki płatków migdałowych
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy mak przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia
ciasto delikatnie mieszamy dajemy na blaszkę
wyłożoną papierem do pieczenia
pieczemy w 180 st 35 minut
Masa
galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wrzącej wody
mieszamy do całowitego rozpuszczenia studzimy
budyń gotujemy na syropie z brzoskwiń studzimy
masło z cukrem ucieramy do białości dodajemy
po łyżce zimnego budyniu ucieramy na puszystą masę
zimny biszkopt kroimy na pół smarujemy masą
układamy biszkopty na biszkopty dajemy
połówki brzoskwiń zalewamy galaretką
przykrywamy ciastem makowym posmarowanym masą
wierzch ciasta smarujemy kremem
posypujemy płatkami migdałowymi
ciasto dajemy do lodówki na kilka godzin
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz