Jabłecznik z kokosem
Składniki:
40 dkg mąki pszennej
1 jajko
3 żółtka
1/2 szklanki cukru
1 łyżka śmietany kwaśnej
1 kostka masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
marmolada
1,5 kg jabłek
1 galaretka agrestowa
1/2 szklanki cukru
Kokos
3 białka
4 łyżki cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
10 dkg kokosu
1/2 czekolady
Wykonanie:
mąkę z masłem siekamy nożem dodajemy
jajko żółtka cukier śmietanę oraz proszek do pieczenia
wyrabiamy ciasto schładzamy 30 minut w lodówce
jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach dodajemy
cukier suchą galaretkę jabłka mieszamy
ciasto dajemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
smarujemy ciasto marmoladą wykładamy jabłka
białka ubijamy z cukrem na puch dodajemy
kokos mąkę ziemniaczaną masę kokosową mieszamy
wykładamy masę na jabłecznik pieczemy 45 minut w 180 st
wierzch ciasta polewamy rozpuszczoną czekoladą
czekoladę łamiemy na kawałki dajemy do miseczki
dodajemy 1 łyżkę śmietanki podgrzewamy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz