Rolada biszkoptowa z masą makową
Składniki:
5 jajek
5 łyżek mąki
5 łyżek cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Mak
20 dkg maku mielonego
1/2 szklanki cukru
3 łyżki masła
1 łyżka miodu
1/2 szklanki mleko
1 łyżka mąki ziemniaczanej
garść rodzynek
4 łyżki płatków migdałowych
l biała czekolada
Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę
dajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia
ciasto delikatnie mieszamy dajemy
na blachę wyłożona papierem do pieczenia
pieczemy 15 minut w 180 st
upieczony biszkopt zwijamy w rulon
Mak
mak zalewamy wrzącym mlekiem dodajemy
cukier masło rodzynki rozmieszaną mąkę 2 łyżkach mleka
mak gotujemy 3 minuty często mieszamy
biszkopt odwijamy z papieru smarujemy makiem
roladę ściśle zwijamy wierzch polewamy
rozpuszczona czekoladą posypujemy migdałami
czekoladę łamiemy na kawałki
dodajemy 2 łyżki śmietanki podgrzewamy
roladę dajemy do lodówki na 1/2 godziny
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz