czwartek, 31 marca 2016
Kruche ciasto z borówką i bezą
Składniki:
40 dkg mąki pszennej
5 żółtek
1/2 szklanki cukru
1 łyżka śmietany kwaśnej
1 kostka margaryny
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
40 dkg borówek
Beza
5 białek
1/2 szklanki cukru pudru
1 budyń
Wykonanie:
borówki płuczemy na sitku pod bieżącą wodą
mąkę siekamy z margaryną nożem dodajemy
żółtka śmietanę oraz proszek do pieczenia
ciasto wyrabiamy dajemy do lodówki na 30 minut
ciasto dzielimy na 2 części
Beza
białka ubijamy z cukrem na puch
dodajemy budyń masę delikatnie mieszamy
większą część ciasta dajemy na blaszkę
wyłożona papierem do pieczenia
ciasto posypujemy borówką wykładamy
bezę na bezę kruszymy pozostałe ciasto
pieczemy 45 minut w 180 st
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz