Ciasto drożdżowe z dynią
Składniki:
1/2 kg mąki
30 dkg miąższu z dyni
2 żółtka
1/2 szklanki cukru
3 łyżki masła
4 dkg drożdży
Posypka "Kruszonka"
10 dkg masła
20 dkg mąki
10 dkg cukru pudru
składniki posypki mieszamy
Wykonanie:
opłukana dynię obieramy ze skóry kroimy w kostkę
gotujemy 30 minut odcedzamy miksujemy
drożdze mieszamy z letnim mlekiem i łyżką cukru
zostawiamy w ciepłym miejscu na 10 minut
do mąki dodajemy rozczyn z drożdży żółtka dynię
wyrabiamy ciasto na koniec dodajemy stopione masło
ciasto zostawiamy w ciepłym miejscu za podwoi objętość
wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
ciasto smarujemy rozmąconym jajkiem kładziemy kruszonkę
pieczemy około godziny w 180 st
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz