czwartek, 31 marca 2016

Ciasto drożdżowe z dynią

Ciasto drożdżowe z dyniąCiasto drożdżowe z dynią

Składniki:
1/2 kg mąki
30 dkg miąższu z dyni
2 żółtka
1/2 szklanki cukru
3 łyżki masła
4 dkg drożdży

Posypka "Kruszonka"
10 dkg masła
20 dkg mąki
10 dkg cukru pudru
składniki posypki mieszamy

Wykonanie:
opłukana dynię obieramy ze skóry kroimy w kostkę
gotujemy 30 minut odcedzamy miksujemy
drożdze mieszamy z letnim mlekiem i łyżką cukru
zostawiamy w ciepłym miejscu na 10 minut
do mąki dodajemy rozczyn z drożdży żółtka dynię
wyrabiamy ciasto na koniec dodajemy stopione masło
ciasto zostawiamy w ciepłym miejscu za podwoi objętość
wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
ciasto smarujemy rozmąconym jajkiem kładziemy kruszonkę
pieczemy około godziny w 180 st

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz