Ciasto z dyni z kremem kawowym
Składniki:
2 szklanki mąki
2 szklanki utartej dyni
1.5 szklanki cukru
2 łyżeczki sody
3/4 szklanki oleju
2 jajka
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka gałki muszkatowej
szczypta soli
Krem
1 budyń
1 łyżka mąki pszennej
1.5 szklanki mleka
3 łyżki kawy rozpuszczalnej
3 łyżki cukru
1 kostka masła
Wykonanie:
opłukną dynie obieramy ze skóry ścieramy na tarce o dużych oczkach
jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę dodajemy
olej mąkę przesiną z sodą cynamonem gałką
ciasto mieszamy z potartą dynią wykładamy na blaszkę
wyłożoną papierem do pieczenia pieczemy w 180 st 50 minut
Krem
odlewamy 1 szklankę mleka mieszamy mąkę i budyń
do gotującego się mleka dolewamy masę budyniową mieszamy
dodajemy kawę cukier budyń gotujemy 5 minut studzimy
masło ucieramy na puszystą masę dodajemy
po łyżce zimnego budyniu ucieramy na puszystą krem
ciasto kroimy na pół smarujemy kremem
wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz