Kruche ciasto z śliwkami i bezą
Składniki:
40 dkg mąki pszennej
5 żółtek
1/2 szklanki cukru
1 łyżka śmietany kwaśnej
1 kostka margaryny
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 kg śliwek
Beza
5 białek
1 szklanka cukru
1 budyń waniliowy
Wykonanie:
mąkę z margaryną siekamy nożem dodajemy
żółtka śmietanę oraz proszek do pieczenia
ciasto wyrabiamy dajemy do lodówki na 30 minut
ciasto dzielimy na 2 części
Beza
białka ubijamy z cukrem na puch
dodajemy budyń masę delikatnie mieszamy
ciasto wykładamy na blaszkę dajemy połówki śliwek
na śliwki wykładamy pianę na pianę kruszymy pozostałe ciasto
pieczemy 50 minut w 180 st
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz